Geen ERP? Ontdek de kracht van automatisering in crisistijd

Een crisisperiode is een onzekere en moeilijke tijd voor veel maakbedrijven, maar toch is het ook juist een periode die mogelijkheden biedt. Hoe kunt u de crisis zo effectief mogelijk het hoofd bieden en wat kunt u doen om bij een volgende recessie gezond te blijven? In het antwoord schuilt de kracht van automatisering.

“Tijdens de financiële crisis van 2008 was het een bekend fenomeen: bedrijven investeerden hun vrijgekomen capaciteit om te innoveren. Wie dat deed, kwam sterker uit de startblokken op het moment dat de economie terug aantrok”, aldus Prof. Johannes Cottyn, verbonden aan de masteropleiding machine- en productieautomatisering aan de UGent Campus Kortrijk. Hij onderzocht in hoeverre automatisering de oplossing is voor de huidige crisis. Zijn advies: “Herbekijk je processen, analyseer wat je kan optimaliseren.”

Kostenefficiënter werken

Het is aan te raden om eens goed te kijken welke activiteiten er bij uw productieproces komen kijken. Werkt u in de maakindustrie, dan is de kans groot dat u bekend bent met relatiebeheer, calculatie, verkoop, inkoop, werkvoorbereiding, voorraadbeheer, planning, projectadministratie en natuurlijk de financiële administratie. Deze activiteiten zijn doorgaans op een kostenefficiënte manier te automatiseren met ERP-software.

ERP-software

Bedrijfsprocessen worden gestroomlijnd en beheerst middels een ERP-pakket. Deze software bundelt alle informatie binnen een organisatie op één plek. U brengt daarmee structuur en overzicht aan binnen de informatiestromen in uw maakbedrijf. Inzicht in voorraad, de status van een project, een offerte; alles is bereikbaar op ieder moment. ERP integreert bovendien met alle pakketten in uw maakbedrijf zoals CAD/CAM-software en boekhoudprogramma’s. Geen dubbele invoer, minder klikken en altijd een actuele stand van zaken. En omdat uw medewerkers in hetzelfde systeem werken, voorkomt u dubbel werk binnen uw organisatie.

Tijd is geld

Stilstaande machines, herwerk en afkeur, wachten of zoeken, gegevens dubbel intypen, het zijn allemaal voorbeelden van zaken die veel tijd kosten en tot gevolg hebben dat een productieproces duurder wordt.
Kosten door stilstaande machines of door herwerk wilt u natuurlijk altijd vermijden, maar zeker in tijden van crisis staan de marges nog eens extra onder druk. Met een goed ingericht ERP-systeem boekt u meer dan 30% tijdswinst door software-integratie en maakt u bovendien minder fouten.

Sneller en scherper voor- en nacalculeren

Vaak moeten bedrijven meerdere calculaties maken om orders binnen te krijgen. Snelheid en accuraat werken bij calculeren zijn daarbij twee zeer belangrijke factoren. Een ERP-pakket helpt u aan die snelheid. Daarbij zorgt een goed ingericht ERP-systeem ervoor dat u meer inzicht krijgt in de kosten die er zijn gemaakt en deze kosten ook duidelijker kunt doorberekenen aan uw klant. Met behulp van calculatie op stuksniveau en de juiste urenregistratie krijgt u meer transparantie in de kosten van een bepaalde aanvraag en/of project en ziet u sneller waar eventuele verbeteringen liggen.

Eén waarheid

In een ERP-pakket werkt u vanuit één database. Door in één ERP-systeem alle informatie te integreren over offertes, orders, voorraad, planning, inkoop, capaciteit, productie en facturering, is iedere aanpassing die in deze bron gemaakt wordt direct voor elke gebruiker zichtbaar. Er is dus altijd maar één waarheid binnen uw maakbedrijf. En die waarheid is altijd actueel. Zeker in crisistijd wilt u uw belangrijke beslissingen nemen op basis van realtime informatie.

Welk ERP-pakket?

Met een goed geïmplementeerd ERP-systeem bespaart u tijd door software-integratie. U kunt met planning een hogere leverbetrouwbaarheid realiseren en sneller calculeren. De kans op fouten wordt sterk verminderd en uw gehele bedrijfsproces wordt gestroomlijnd. U gaat daardoor efficiënter werken én u staat sterker in een volgende crisis. Maar welk ERP-pakket is nu het meest geschikt? Met Plan-de-CAMpagne ERP krijgt u meer grip op uw bedrijfsprocessen door een verbeterde informatievoorziening. Het softwarepakket is speciaal ontwerpen voor het MKB in de maakindustrie. Met dit ERP-pakket ondersteunt u alle processen binnen uw organisatie inclusief uw financiële processen.

Webinar over procesoptimalisatie door ERP

Bent u benieuwd wat ERP voor uw bedrijf kan betekenen? Kijk dan met ons mee op dinsdag 23 juni aanstaande om 10:00 uur. Tijdens het webinar vertellen we u hoe u een hogere proceskwaliteit en productkwaliteit met het ERP-pakket bereikt. Ook tonen we u in een demonstratie hoe u van order invoeren tot order uitleveren, snel en overzichtelijk uw productieproces optimaliseert binnen Plan-de-CAMpagne. Deze online sessie duurt 60 minuten en wordt herhaald op 30 juni om 19:00 uur. Inschrijven en deelname zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

Schrijf u in voor het webinar »