Uw CAD/CAM implementatie - Waar moet u aan denken?

Uw CAD/CAM-implementatie in 3 stappen

Het implementeren van een nieuwe CAD/CAM-oplossing in uw bedrijf kan een enorme onderneming zijn. Ontdek hoe u de implementatie van uw TopSolid-softwareoplossing in 3 stappen kunt aanpakken, zodat u snel en onder de beste omstandigheden kunt profiteren van alle voordelen die de software u biedt. Denk bijvoorbeeld daarbij aan de voorbereiding vooraf, de training van uw collega’s en de begeleiding van de consultant, de zogenaamde software-integrator.

1.       Bereid u goed voor voordat u uw CAD/CAM-oplossing implementeert

De voorbereidende fase voor de implementatie van een nieuwe CAD/CAM-oplossing bestaat uit de vraag stellen hoe de huidige situatie van de Engineering en Productie-engineering eruitziet. Het is enerzijds een inventarisatie en anderzijds een analyse van de verbeterpunten.

Krijg in de voorbereiding antwoord op de volgende vragen:

 • Welke documenten worden momenteel door de Engineering en Productie-engineering geproduceerd en welke zijn aanvullend nog wenselijk?
 • Welke werkwijze is er ingevoerd om de grenzen van de oude oplossing te overbruggen?
 • Welke documenten moeten absoluut worden gemigreerd naar de nieuwe oplossing met betrekking tot de eisen die aan de Engineering en Productie-engineering worden gesteld?
 • Welke bestaande standaarden uit de hele bibliotheek zijn echt nuttig?
 • In hoeverre moet er een koppeling gerealiseerd worden met een ERP-softwareoplossing?
 • Wie moeten er toegang hebben tot de Engineering en Productie-engineering documenten en hoe worden de toegangsrechten tot deze documenten geregeld?
 • Moet er een beveiligingssysteem komen? Zo ja, onder welke voorwaarden?
 • Hoe snel is de oprichting van een automatisch referentiesysteem voor onderdelen/assemblage gerealiseerd?

De bovenstaande vragen zijn mogelijk een onderwerp van discussie: wees voorbereid op lange discussies en uiteenlopende standpunten. Plan deze gesprekken in, zodat u zo snel mogelijk de voorbereidende fase voor de implementatie van uw CAD/CAM-oplossing kunt opstarten. Dit geeft u tijd om na te denken en de vraagstukken/problemen te verfijnen. Het betrekken van een CAD/CAM-consultant betaalt zich in deze fase van de implementatie terug.

2.       Train uw teamleden voor betrokkenheid

Het implementeren van uw nieuwe CAD/CAM-oplossing vereist noodzakelijkerwijs het trainen van alle medewerkers. Als u eenmaal de keuze heeft gemaakt voor de software, volg dan de training die wordt aanbevolen door de dealer. Moeten alle teamleden uit elke afdeling getraind worden? Hoe zorgt u ervoor dat elke medewerker betrokken raakt? Dit zijn de belangrijkste punten die u moet weten zodat uw teamleden betrokken raken en om kunnen gaan met de verandering:

 • De training is een centrale factor in de succesvolle implementatie van de nieuwe CAD/CAM-oplossing. De training zorgt ervoor dat u vaardigheden leert zodat u optimaal de mogelijkheden van de software benut.
 • Wie doet wat, wanneer en hoe? Krijg antwoord op vragen als: Hoe is het proces ingericht, welke structuur moet worden aangehouden en welke trainingsbehoeftes ontstaan hieruit?
 • Heeft de Engineering of Productie-Engineering meer dan 4 tot 5 personen? Voer dan de implementatie gefaseerd uit, om suboptimalisatie binnen de organisatie te voorkomen. Als alle gebruikers interesse hebben om de training te volgen, is het vervolgens van belang om een verantwoordelijke aan te wijzen die zich fulltime inzet voor de nieuwe CAD/CAM-oplossing. Deze interne ambassadeur/referent maakt het mogelijk om de efficiëntie van de implementatie te verhogen en de risico’s die verbonden zijn aan het implementatietraject te beperken.

Houd er rekening mee dat uw bedrijf uniek is, net als uw behoeften. Deze is uniek, dus de manier waarop u de inzet van de CAD/CAM-oplossing benadert, moet rekening mee gehouden worden. De ideale methode: zet in op regelmatige en constructieve uitwisselingen met de CAD/CAM-consultant. U kent de werking en de behoeften van uw bedrijf perfect, de consultant kent de CAD/CAM-oplossing perfect. Door deze kennis te delen, optimaliseert u de implementatie van de software. Vandaar het belang van de ondersteuning van een consultant tijdens de implementatiefase van uw nieuwe softwareoplossing.

3.       Het belang van ondersteuning door de consultant

Aan het einde van de voorbereidende fase heeft u uw behoeften en verwachtingen gedefinieerd en de vraagstukken/problemen beschreven. Tijdens de trainingsfase raakte het team vertrouwd met het gebruik van de CAD/CAM-oplossing. De consultant, de ‘software-integrator’ is in dit stadium de hoeksteen voor de juiste implementatie van uw nieuwe tool. Zet in op regelmatige en constructieve uitwisselingen met de consultant om de implementatie efficiënter te maken.

 • Plan de ondersteuning in en bereid de vragen van tevoren voor die u wilt stellen aan de software-integrator. U profiteert van de interventies met deze consultant.
 • Identificeer de vraagstukken die zich tijdens de training voordoen. De integrator zal, door middel van persoonlijke ondersteuning, passende maatregelen voorstellen.

Wat biedt Bemet om de implementatie van uw nieuwe CAD/CAM-oplossing te optimaliseren?

TopSolid-oplossingen bieden een zeer breed scala aan complete en modulaire tools. Tijdens de fase van software-implementatie biedt Bemet u deskundige en persoonlijke ondersteuning. Dit doen wij door u oplossingen te adviseren die het beste bij uw behoeften passen en door specifieke vraagstukken aan de orde te stellen. Onze consultants begeleiden u bij vrijwel alles zodat u snel en zonder problemen aan de slag kunt met het nieuwe systeem. Heeft u een vraag? Een CAD/CAM-oplossing veranderingsproject? Neem dan gerust contact met ons op!